2015. július 24., péntek

Sierra blogja

Újabb kritikarendelést kaptam - immáron a nyolcadikat. Köszönöm mindenkinek, aki eddig támogatott, feliratkozott, kommentelt, rendelt! Nagyon sokat jelent. :)


Szerzője: Sierra

A kinézet
1. A fejléc. Első ránézésre gyönyörűnek találtam, de aztán hozzáfogtam a szokásos, pixelenkénti kritikus átvizsgáláshoz (ez komolyabban hangzik, mint amilyen valójában), és több kivetnivalót is találtam. A háttér kifogástalan; a lány szépen van kivágva - de az idézetek feleslegesek (és angol nyelvtant tekintve helytelenek is), és, ha az idézetek nem lennének, a címet is nagyobbra kéne rakni, mert így túlságosan elveszik. A betűtípussal semmi bajom, szerintem kellően különleges és odaillő egyben. Az idézeteket én levenném róla, mert bántják a szememet, és még hibásak is. Miután ezt megtettem, a címet is kinagyítanám, és letenném a fejléc aljára, középre; nem tudom miért, de szerintem itt jobban nézne ki. A fejléc színvilága passzolna a háttérhez, sőt, a bloghoz is, ha nem szólnának közbe a modulokban található rikító kék betűtípusok, amiket le kéne cserélni, mert nem illenek oda. Inkább klappolna hozzá valami olyan szín, ami a fejlécben is megtalálható, vagy fekete esetleg. A fejléc mérete hibátlan, ahogy a felbontása is. Mindent összevetve szép, de korántsem tökéletes. Most őszintén, van amúgy a világon olyasmi, ami tökéletes? (6/3)
2. A háttér. Úgy jó, ahogy van. Szép, de egyszerű, odaillő, jó ránézni. Illik a bejegyzések hátteréhez és a fejléchez, és a modulokhoz is illene, ha azoknak ugyanolyan színű hátteret adtál volna, mint a bejegyzéseknek - de arról nem a háttér tehet, szóval max. pontszám. (3/3)
3. A bejegyzések és modulok háttere - ezt a cikkelyt átneveztem, de ugyanannyi pontot ér, mint eddig. Mostantól így lesz minden kritikában. A bejegyzéseké kifogástalan, hiszen illik a háttérhez és a blog hangulatához, de a moduloké... Mi vett rá, hogy azt szürkére állítsd be? Egyáltalán nem illik oda, és elrontja a blog egyébként szépnek nevezhető összképét. Ha ugyanolyan színű lenne, mint a bejegyzések háttere, tökéletes lehetne. (2/1)
4. A betűszín, betűtípus. A bejegyzésekben szép, olvasható és nem váltogatod, ami szuper. De a moduloknál már más a helyzet. Szerintem a legjobb lenne, ha tényleg kicserélnéd a modulok hátterét olyanra, amilyen a bejegyzéseké is, és akkor tehetnél rá ugyanolyan betűszínt, ami mondanom sem kell, előnyös lenne, mert a kék az utolsó betűszín, ami a te blogodra szükséges lenne. Ismét érvényesül a mondás: a kevesebb a több. Több színt akartál, ezért a modulsávot teljesen másra formáltad, mint a bejegyzéseket - de könyörgöm, iszonyatosan néz így ki. De nem kell ahhoz egy ezredik design-blog népszerűségét gyarapítanod és várólistáját hosszabbítanod, hogy ezt korrigáld: nem új design kell neked, hanem a régi alapos átgondolása. (5/3)
5. A modulok. Úgy néz ki a modulsávod, mint egy gyerekszoba, amit a kis Pistike megint rendetlenül hagyott, és az összes cuccát szétdobálta benne - a cuccok jelentik a moduljaidat. Hol kezdjem... A rövid, futó leírás, amit olvashatatlan betűtípussal és isten tudja, miért, de kék színnel írtál, azt akkor is átraknám egy sima szövegmodulba, ha olvasható lenne, és nem szaladna el az orrom elől, mint egy macska, mielőtt elolvashatnám rendesen - és még a betűket is silabizálnom kell. Ha mindenképpen így akarod hagyni, akkor is feltétlenül oldd meg valahogy, hogy a modulsáv közepén legyen az a szöveg, és ne álljon közelebb a bal feléhez, mint a jobbhoz. Az oldalas menüpont aranyos, de kék színű a szerintem odaillő fekete helyett, és ráadásul a középső része rózsaszínné te jó ég, miért rózsaszínné?? változik, mikor ráviszem az egeret. És az a karika sem középen van! Miért? De legalább az oldalaiddal -szereplők, kritikák, fejezetek - nincs baj.
Az információs doboz tökéletes lenne a kék betűszín nélkül és a blogbejegyzések hátterével egyező hátterű modulsávval. A blogarchívum és a chat okés, a kampányt és a látogatókat én teljesen máshova tenném, de azt majd akkor, mikor felsorolom, milyen sorrendbe raknám én a modulokat a helyedben. A feliratkozókat úgyszintén. A társoldalt én az információdobozban linkeltem volna, vagy a 'kritikák' oldal helyett az információdobozzal és a legfelül lévő futó szöveggel együtt egy külön oldalra tettem volna. A cserékhez én beállítanám, hogy csak az első ötöt/tizet mutassa, mert így elég rendezetlen hatást kelt. Az, amit egyáltalán nem tudtam megérteni, a videó, amit "kedvenc:)" címmel láttál el. Öhm, nem tudom megállapítani, hogy az a történethez akar kapcsolódni, vagy csak egyszerűen ott van, mert az a kedvenc vidid, vagy én nem t'om, de én sürgősen eltüntetném onnan, mert csak tovább rontja az összképet.
Te jó ég, tehát a sorrend, ahogy én elhelyezném a modulokat, ha mégis meghagynám azokat is, amiket tanácsoltam, hogy távolíts el: a futó-szöveges izé, az oldalak-modul, az archívum, az információk, a számláló, a rendszeres olvasók, a chat, a kampány, a társoldal, a kedvenc videód és a cserék a végére. Valamiért legalulra hagytad a profilodat - ha kitörölnéd a kritikás oldalt és a helyére csinálnál egy információsat, ahová bepakolod a profilodat, a futó-szöveg tartalmát, az információkat, a társoldalt és a kedvenc videódat, az is jobb lenne, mint hagyni ott árválkodni legalul. Vagy legalább betenném oldalra a többi modulhoz.
Hacsak nem ragaszkodsz ahhoz a pördülve megjelenő oldalas modulhoz, leszedhetnéd azt, és helyette lehetne vízszintes menüd a fejléc alatt. Ez csak egy ötlet, de talán úgy jobban nézne ki. Ja, és el ne felejtsem: az online-látogató számlálót én leszedném, mert értelmetlennek tartom. Vagy, ha marad, az se baj. (12/5)
6. Az összhatás. Tökéletes lehetne, ha átrendeznéd a modulokat, valamint kitörölnéd a fölöslegeseket, és, ha a modulsávot ugyanolyan színűre csinálnád, mint amilyen a bejegyzés-sáv. Egyébként nincs veszve, sokkal jobb is lehet még ez. ;) Utóiratszerűség: a kurzort sürgősen tüntesd el, mert rettenet idegesítő, és egyszerűen túl nagy. (5/2)

A kinézet összesen: 33/24 Van mit kijavítani! :)


A tartalom
1. A cím. Hát, nem mondom, van valami abban, amit Anna közölt rögtön, első ránézésre: "A címmel belefojtott a nyáltengerbe." Nos, én jóval inkább odavagyok a románcért, mint ő, szóval nem ezt szűrtem le, hanem azt, hogy rögtön Taylor Swift dala, a Forever & Always jutott róla eszembe. És hát, amelyik blognak egy dalszövegből kiragadott félmondat a címe, az már fantáziahiányra vall. Persze, lehet, hogy nem erről a számról jutott eszedbe a cím, de akkor sem fogott meg túlzottan, nem tudom, miért. A lényeg, hogy legalább a történethez kötődik, és lényegre törő is. Azonkívül rögtön elmond dolgokat a blogról - témáját, hangulatát, üzenetét, és a többi. Ezért kijár a piros pont. (4/2)
2. A fülszöveg. Bár írhatnám, nincs ilyened, de azt hiszem, azt az olvashatatlan betűtípusú, kék színű, futó szöveget csúfolod annak. Meg kell mondjam, az "Üdvözöllek az oldalamon! Ez egy Vámpírnaplók és Ősök (vagy ismertebb nevén The Originals) fanfiction, egy általam kitalált szereplő szemszögéből. A történet nagyjából követi az eredeti szálat, persze az én fantáziám által kitalált történésekkel keveredve. Jó olvasást!"-szöveget én nem tekintem rendes bevezetőnek, sem fülszövegnek. Vagy, ha ezt nem is annak szántad, akkor is nagyon gyorsan írj egy normálisat, mert anélkül igazán nem várhatod el az olvasódtól, hogy felkeltse az érdeklődését a blog. (5/1)
3. A prológus. Nos, bevallom, nem ismerem a Vámpírnaplókat azon kívül, hogy hallottam már róla, és ezért lehet, hogy ez a prológus mondhatott volna nekem valamit, ha utánajárok a sorozatnak/könyvnek (mert könyv is van belőle, ugye?), így viszont csupán annyi esett le, hogy szomorúságot kéne éreznem azért, mert két, általam nem is ismert szereplő szakított, általam nem ismert okból és általam nem ismert történések következtében. Bocsánat, de... nem tudok rá mit mondani. A tetszésemet nem nyerte el, de ez akár a vámpíros sztorik iránt érzett előítéletemből is fakadhat. Nem tudom. Nem fogott meg, és nem is adott különösebb löketet a történetnek, amitől izgalmassá válhatna. (5/3) (mivel lehet, hogy csak nem értem a témát, mert nem ismerem a Vámpírnaplókat)
4. A történet. Biztos sokat lendítene rajta, ha ismerném az alapművet. Épp ezért ezt nem is pontozom, mert igazságtalan lenne a végeredmény. Bocsánat, hogy csak ilyen csonka kritikával tudtam szolgálni, de tényleg nem futja tőlem most többre. Sajnálom.
5. A helyesírás, szókincs, fogalmazás - ez is mostantól bevezetett változtatás, mert helyesnek éreztem ezt a két szempontot összevonni. Nincs velük különösebb baj. A fogalmazásmódod átlagos, se nem kimagaslóan sem jó, se nem feltűnően rossz, nem tudok rá kifogást találni. A szókincsed nem túl bő, de nem is hiányos. A helyesírással sincsenek feltűnő problémáid, nem tudok belekötni. (5/4)

A tartalom összesen: 19/10 Nem is rossz! Ha képes lettem volna értékelni a történetet, és ismerném a Vámpírnaplókat, lehet, hogy még jobb lett volna. :)


Még egyszer szeretnék elnézést kérni tőled, amiért nem tudtam teljeskörű véleményt alkotni. Remélem, azért tudtam segíteni valamiben.
Üdv: Nessa

Az elkövetkező háborúk - nyugi, csak idézőjelben

Gondoltam, adok a bejegyzésnek valami figyelemfelkeltő címet, de aztán bűntudatom támadt, és hozzáírtam, hogy csak idézőjelben, nehogy túlságosan megijedjetek. Nem, nem egy, a jövőt és a jövőben megeső háborúkat akarom kielemezni, és nem a mostani konfliktusokból következő katasztrófákról szeretnék írni - bár, ha érdekel valakit, szívesen írok én arról is. Ez csak amolyan szokatlan megfogalmazása annak, hogy a blog mostantól (vagy amikortól rászánom magam, meh) egy új 'irányzattal' is foglalkozik.
Mégpedig egy, írással foglalkozó, igen hasznos oldallal, ami sajnálatos módon angol nyelven íródott, méghozzá nem azon az egyszerű nyelvezeten, amit az is megértene, aki nem tanult angolt egész életében. A blog irányzata pedig nem más volna, mint lefordítani az oldal cikkeit - ha nem is az összeset, mert ahhoz talán nincs elég türelmem, az érdekesebbeket -, és közzétenni, természetesen forrással, az eredeti cikk linkjével együtt, és nem a sajátomként feltüntetve.
Ennek azért szenteltem egy külön cikket, mert nem szerettem volna a legelső, ezzel a témával foglalkozó cikk közben, zárójelben elmagyarázni, hogy mégis miről van szó. Az oldalt, amiről beszélek, egyenlőre nem szeretném belinkelni, mert az lelőné a poént. Vagy nem.
Egyszóval attól, hogy több, mint két hete nem adok életjelt, nem haltam meg, bármennyire is szeretnék azt jó páran. :D De ezek a cikkek nem fognak most azonnal megjelenni, majd, amikor Anna meg én végre lefordítottunk valamennyit.

U. I.: Nem felejtettem ám el a kritikádat, Sierra, az is félig kész van már, csak közben muszáj volt ezt is bejelentenem, de ígérem, előbb azt fejezem be, utána kezdek hozzá a fordításhoz. ;)
U. U. I.: A blog többi funkciója továbbra sem áll le, még mindig lehet rendelni mindent. ;)


Molte grazie. Ciao. :3

2015. július 8., szerda

Sz N blogja

Igazán sajnálom, hogy ilyen hosszú idő után készültem el csak a kritikáddal, de remélem, nem haragszol érte nagyon. Csak rengeteg dolgom volt, és valahogy a nyári kánikula sem segít sokat abban, hogy teljes figyelmemmel tudjak koncentrálni a dolgokra. Azért remélem, érthető és kidolgozott lett a kritika. Lássuk!
(Ahogy elnéztem, a blogotoknak két szerkesztője is van, de mivel te rendelted a kritikát, téged írlak be szerzőnek. Ha ez gond, csak szólj!)

Szerzője: sz n

A kinézet
1. A fejléc. Gyanítom, hogy saját munkátok, és a színei még illenek is a bloghoz, és a cím, amit ráírtatok, még látható is, de eléggé túlzsúfolt a fejléc. A rosszul kivágott, egészen pontosan hat szereplő. Véleményem szerint egy fejléc ránézésre csak akkor lehet jó a szemnek, ha maximum három szereplő van rajta. Bevallom, nem nyerte el a tetszésemet. De a háttérhez meg a bloghoz tényleg illik. (6/2)
2. A háttér. Azt kell mondjam, hogy ezt kifejezetten eltaláltátok! Nem bántja a szememet, de nem is túl egyszerű, és még a fekete-fehér is illik a blog világához. Gratulálok, ez tetszik. (3/3)
3. A bejegyzések háttere. A blog két színéből, a feketéből és a fehérből ez épp az utóbbiban pompázik, amivel nincs nagy baj, csak annyi, hogy, aki hosszútávon olvassa a blogot, az fehéret fog látni, ha félrenéz. De mást nem tudok rá mondani. (2/1)
4. A betűszín, betűtípus. Egyszerű és fekete. Nincs kifogásom. Olvasható, megfelelő, alkalmas, és ennyi. (5/5)
5. A modulok. Hát, nem vittétek túlzásba. Egészen pontosan három van, ebből egy a blogarchívum. A történet leírása okés (bár én sorkizártra tenném), az írók-modul is szükséges. De hol tudok feliratkozni? Hol tudok írni cserével kapcsolatban, és hova kerülök ki, ha megteszem? Honnan tudjam, ki csinálta a design-t és a fejlécet? Hol vannak az oldalak, melyek egyikén belinkelitek az összes részt, hogy ne kelljen ötvenet hátralapoznom, hogy megtaláljam a sztori elejét? (12/3)
6. Az összhatás. Nem foglalkozhattatok valami túl sokat a blog kinézetével, mert a kinézet csak-csak elmegy, de, ha jobban megnézi az ember, rengeteg kivetnivalót talál benne. Ne sajnáljatok időt szánni a saját blogotokra! ;) (5/2)

A kinézet összesen: 33/16 Van hova fejlődni! ;)

Bizonyos okokból a történet-kritikára Anna ugrik be, ha már ő is a blog szerkesztői közé tartozik, de előre szólok, hogy jóval kíméletlenebb, mint én - szóval ne haragudjatok, hogy rátok uszítom. xD

Szóval,
A tartalom
1. A cím. Önmagában nincs vele különösebb baj. Nem egy az ötmillió "ilyenolyan szerelem" vagy "XY naplója" kaliberű címek közül, és ugyan ebben az egy szóban nem sok minden van, de az elég ütős és jól helyezett. De arra, hogy hogy jön a blog témájához, arra egyelőre nem sikerült rájönnöm. (4/2)
2. A fülszöveg. Szerintem túl hosszú (pláne ilyen rövid sorokban írva), és, igaz, ami igaz,korrektül bemutatja, miről szól a történet, de semmilyen. Nincs benne semmi olyasmi, amivel fel lehet csigázni az álodzatokat a jövendőbeli olvasókat. Emellett még egyszer át kellett volna nézni, mert ha azt nem nézem, hogy a fehér szöveg ott a végén egyszer csak bekékül, akkor is van benne egy-egy olyan hiba, ami csak abból adódik, hogy nem figyeltetek oda eléggé. (5/3)
3. A prológus. Összecsapott. Kezdem azzal, hogy pofátlanságig menően rövid. Általános nézetek szerint a prológusnak körülbelül olyan hosszúnak kell lennie, mint egy normál résznek, hát ne akarjátok ilyesmikkel kiszúrni az olvasóitok szemét!
A megfogalmazás nagyon kezdő. Egyszer ugyan próbálkoztok egy környezetleírással, de azt is lerendezitek három sorban, érzelemleírás meg, noha az lenne az E/1-es történet legfőbb erőssége, egyáltalán nincs. A cselekmény leírásával pontról pontra, történésről történésre ugráltok, átvezetés semmi. A blog vége felé ez már sokkal jobb, javasolnám, hogy fogalmazzátok át legalább ezt az egy részt. Elvégre, az ember először a prológust olvassa el, így ha az nem nyeri el a tetszését, akkor nem olvassa tovább, hiába lehet, hogy a blog többi része jobb, sokkal jobb nála. Ennek így sok értelme nincs, kéretik átdolgozni, legalább ezt az egy részt. Akkor talán egész jó lesz. (5/1)
4. A történet. Elsőre el sem tudtam képzelni, mi sülhet ki ebből. A fejezetek nagyrészt rövidek, amikor meg nem, akkor is a szüntelen párbeszéd tölti be őket. Néha, ha érzékeltetni akarjátok, hogy egy szereplő hangosan beszél, még csupa nagybetűvel is írtok mindent - kérem szépen, kiég a retinám. A "hangosan beszél"-nek még rengeteg szinonimája van - lásd, szinonimaszótár: kiált, ordít, óbégat, kurjongat, rikoltozik, kiáltozik, üvölt, kurjant, harsog, rikácsol, ordibál, felkiált, visong, rikkant, zajong, zsibong, lármát csap, zsong, zúgolódik, nyüzsög, ricsajozik, lármázik, hangoskodik, zajt csap, zúg, zsivatol, ordít, hőzöng, bömböl, örjöng, zsinatol, sipítozik, ordibál, hisztizik, hisztériázik, raplizik, toporzékol -, és egyik sem a CSUPA NAGYBETŰVEL ÍROK MINDENT!!! Ugye, milyen rettenetesen kellemetlen volt? Nem volt időm teljes egészében elolvasni a blogot, de ahogy én láttam, nagyrészt annyiból állnak a részek, hogy a szereplők együtt lógnak, és egymással beszélgetnek. Ahogy a prológusban, úgy itt sincs egy darab leírás se - és idegesítő, hogy csak párbeszéd van. Akkor már írhattátok volna E/3-ban is, mivel az E/1-nek én személy szerint annyi értelmét látom, hogy jól lehet vele a szereplő érzéseit kifejezni. Érted: minek írsz érzelemkifejezős szempontból, ha egy darab érzelmet nem adsz át?
Sok minden mást nem tudok hozzáfűzni. Igazából nem is igazán értem, ez a blog miről akar szólni. (Lehet, hogy azért, mert a prológuson kívül egy betűt nem volt időm elolvasni...) Mindegy. Hetek óta vársz a kritikára, és meg is kapod, akkor is, ha ilyen hasztalanra sikeredett. Alapötlet: (10/5) Alapötlet kivitelezése: (10/3)
5. A helyesírás. Egy újabb blog, aminek az írójáról el sem tudom képzelni, mit csinált nyelvtanórán. Értem, hogy gyorsabb és a buta+korcs+elvakult+szürkehomállyal elviselhetetlenül toleráns bloggervilágban népszerűbb, ha egyáltalán nem figyelsz a helyesírásra, mert az biztos menő vagy én nem t'om. Kérlek, tanulj meg szóközt tenni párbeszédeknél a gondolatjel elé és után, azonkívül, ha a karakter kijelentő mondatot közöl, annak a végére nem kell pont, csak a gondolatjel és a "mondta xy" után. Pl. írod te a prológusban:
-Csak rég találkoztunk. Ennyi.-mosolyodott el.
Helyesen:
 - Csak rég találkoztunk. Ennyi - mosolyodott el.
Látod, mennyivel élvezhetőbb a lenti? És nem is olyan nehéz, hogy ne lehessen hozzászokni. Szerintem olvass el pár könyvet, aztán olvasd át a blogot is, és javítsd ki a hibákat. Sokkal több értelmes olvasót fogsz így szerezni szerintem. (5/1)

A tartalom összesen: 39/15 Bőven van hova fejlődni! ;)

2015. július 3., péntek

Des Tiny blogja

Des Tiny-től már a második kritikarendelésemet kapom, és nagyon örültem, hogy érdemesnek látta a blogomat arra, hogy ismét innen rendeljen. Nem tudom, mivel húzhatnám még a szót, szóval kezdjük!


Szerzője: Des Tiny

A kinézet
1. A fejléc. Tetszik. Nincs túlcsicsázva, de nem is túl egyszerű. Szép a háttere, szépen van rárakva a lány, még a cím is odaillő színnel és betűtípussal van. Egyedül az óriási Leah Walk felirat zavar, mert olyan érzésem van tőle, mintha az is a blog témájához tartozna, és nem a fejléc készítőjének a neve volna - mert, gondolom, az. Mindegy, a lényeg, hogy a fejléc jó, illik a bloghoz magához és a blog színvilágához. (6/5)
2. A háttér. Egy egyszerű, sötétzöld árnyalat, ami illik oda, nincs túlzásba víve és semmi baj vele. (3/3)
3. A bejegyzések háttere. Egyezik a blog fő színével, a zölddel, ami rendben van. De komolyan, nem tudom, mi van velem, de nem tudok bőbeszédűbb lenni. (2/2)
4. A betűszín, a betűtípus. Egyéni problémám, hogy nem szeretem ezt a betűtípust, de igazából más baj nincs vele. A fekete szín is jó. Nem váltogatod bejegyzésenként sem a típust, sem a színt, szóval nincs mibe belekötnöm. :) (5/5)
5. A modulok. Hat modullal sikerült megoldanod, ami nem baj. Kezdeném a menüsorral a fejléc alatt. Borzalmas. Lehetett volna ugyanolyan színű, mint a blog sötétzöld háttere, vagy fekete, bánom is én, de miért kellett egy újabb színt, a kéket behozni? Nem tudom, valamiért nem tetszett. Az meg főleg nem, hogy világoskék lesz az az oldal, amin éppen vagyok, vagy, amire ráviszem az egeret. Azonkívül mókás, hogy ott árválkodik négy oldal a bal sarokban, a többi meg üres. Háát... Nem tetszik. A történet leírása tele van vesszőhibákkal, de ez amúgy az egész blogra jellemző, szóval majd külön elemzem a fülszöveg és a helyesírás pontokban. Az olvasók meg a chat okés, ahogy a cserék is, de a 'saját blogjaim'-at én nemcsak átírnám 'saját blogom'-ra (tekintve, hogy csak egy van belőle, úgy nézem), hanem kitörölném - aztán meg vagy a helyére raknám a profilomat, amire kattintva amúgy is mindenki megtalálja a másik blogomat, vagy nyitnék egy oldalt, 'tudnivalók' vagy valami ilyesmi néven, ahova nemcsak a profilodat linkelheted be, de a blogodat is. Na meg odaírhatnál egyéb információkat a blogról, például, hogy a fejléc (és a design esetleg) kinek a munkája (bár ezt a három méteres név a fejlécen elég észrevehetően hirdeti, de esetleg be is linkelhetnéd, ha már annyira feltűnőnek kell lennie). (12/7)
6. Az összhatás. Nem a legrosszabb, de bőven lenne mit fejleszteni rajta. Igen, a fejléc szép - de elrontja az alatta lévő, kék menüsor. A modulok is jók - kivéve azokat, amiket fenn felsoroltam. És még a kinézete is elmenne - ha nem balra zárt volna az összes bejegyzés, sorkizárt helyett. (Igen, lehet engem leszólni, hogy csak azért kritizálom ezt mindig, mert a rögeszmém, de szerintem tényleg az igénytelenség benyomását kelti, ha nem sorkizárt, hanem össze-vissza érő sorok kuszasága a blog.) (5/2)

A kinézet összesen: 33/24 Középút. Sok sikert! :)


A tartalom
1. A cím. Illik a történethez, megfelelő hosszúságú, tömör, figyelemfelkeltő, még a love szót sem átlagosan írtad ki, hanem l0v3-nak. Nem tudok belekötni, és nem is akarok. :) (4/4)
2. A fülszöveg. Ugyanúgy, ahogy a Jade és a maffiás blogod kritikájában is tettem, itt is bátorkodom átírni helyesre. Mire képes az internet és egyetlen kattintás? Zoe Fable megtapasztalja, mikor két ismeretlenből hirtelen barátok lesznek. Mikor abban fogsz megbízni a legjobban, akit soha nem láttál még személyesen. Csak az internet köti össze őket, és ez olykor túl kevésnek bizonyul. Támogatják egymást, mint az igaz barátok, és együtt örülnek egy-egy sikernek. De mi van, ha éppen ez okozza egy barátság vesztét? A hírnév mellett vajon jut idő az internetre? Mit tesz egy átlagos lány, ha az interneten esik szerelembe? Zoe Fable a saját bőrén tapasztalja ezt meg... Összességében viszont figyelemfelkeltő, érdekes, és nem túl hosszú, nem túl rövid, tök jó. A felette lévő gif is jó. (5/4)
3. A prológus. Ne haragudj, hogy ezt kell mondanom, de régen olvastam utoljára ilyen összecsapott irkálmányt. Tele van hibákkal, nemcsak helyesírásival (bár abból is kijutott bőven), de már alapból unszimpatikusnak találtam a karaktert is, akinek a szemszögéből íródott. Egyes bekezdéseken már a homlokomat dörzsöltem, néha meg kis híján röhögtem a sírástól. Ez... oké, legyünk reálisak. A történetnek méltó kezdése, és ebből a szempontból semmi baj nincs vele, de... Az egész rettentően erőltetett, és nagyon érződik rajta, hogy fogalmad sincs, a karaktered mit érezhet - ezért próbálod irracionális viselkedésmóddal, érzésekkel és """menőséggel""" felruházni szerencsétlen Zoe-t, de ebből meg egy paródia lesz. Írod valahol (nincs időm most visszakeresni), hogy megtanult uralkodni magán és nem kimutatni az érzéseit, megtanult színészkedni. Aztán meg, amikor az apja vagy az a Kate mond valamit, arra magában az a reakciója, hogy mennyire utálja a színjátékot. Emellett egy chatbeszélgetés nem így néz ki. Írásban mindenki másképp fogalmaz, mint szóban, ezt akárkin megfigyelheted, Zoe stílusában pedig én speciel semmi változást nem észleltem. Emellett chaten nem lehet úgy belefojtani a másikba a szót, ha te folyamatosan írsz, mert nincs meg az a hatása. És még ott van a narráló szöveg közepére behajított káromkodások és szlengszavak tömege... Én kész vagyok. Az egész bűzlik az erőlködéstől, hogy valami jót alkoss, de valahogy nem tudtam megszeretni Zoe karakterét. És ezt nem értem, mert mégis kaptál tizenegy pozitív visszajelzést. Vagy bennem van a hiba, vagy az összes ember ízlésficamon már ezen a földön. Nem csoda, hogy annyira várom a világvégét. És ezzel ugyanaz a baj, mint a Jadés blogoddal - hogy összecsapott és igénytelen, mégis mindenki imádja, így kialakul benned egy helytelen önértékelés, miszerint mindegy, mit írsz, hisz úgyis te vagy mindenki kedvence, úgyis mindenki pozitívat ír csak. Én, hát... nem ilyen gorombán akartam ezt megírni, sajnálom, de őszintén, felfordul a gyomrom. Bocsánat, tényleg ne haragudj érte, de ki kellett mondanom. (5/2) (mert tényleg érdekes a prológus)
4. A történet. Nemcsak irracionális, de csupa ellentmondás. Lássuk csak, te ugye Zoe-t próbálod amolyan mindenre-szarok-és-semmi-nem-érdekel típusnak beállítani, mégis egy nagyra nőtt gyerek, aki - elmondása szerint - soha nem tudna kinőni a hintázásból. Fejből fújja ugyanazt a buta dalszöveget, amit a nővére is, és nem rest ezt fennhangon ki is mutatni - hol itt a logika, kérem szépen? Még arra is fordított energiát, hogy előzetesen megbeszélje a nővérével, milyen lesz a szobájuk, és emellett ki is tart. Egy tökéletesen menő és érzéketlen lány szarna rá magasról. A sztori tele van indokolatlan trágár beszéddel, elcsépeltséggel és irreálissággal, és ezzel az a baj, hogy, ahogy én látom a kommenteket, ezt még senki nem fáradt elmondani neked. Áradoznak arról, hogy mennyire imádják, és, ha az értelmesebbik fele észre vette is, hogy mennyire összecsapott az egész hóbelevanc, akkor sem tette szóvá, és ez így rohadtul nem oké! A prológusban is pölö egész bekezdéseket vagy képes leírni egyetlen vessző nélkül, mikor több tucat kéne bele... Feladom. Az alapötlet egyedi, eredeti és ötletes, a megvalósítását viszont nem tudom reálisan pontozni, mert nem olvastam végig, ezért, ha azt igazságtalannak érzed, írj. Alapötlet: (10/10) Kivitelezés: (10/2)
5. A helyesírás. Én... igazán nem vagyok hajlandó tovább koptatni a billentyűzetet miattad. Eleve meg sem akartam írni a kritikádat, és tudod, hogy miért? Mert a rendelés kritériumai között van az, hogy, aki egy betűt nem fogadott meg az első kritikájából, annak nem írok másodikat. Neked mégis megírtam, mert érdekel a magyarázatod arra, hogy miért nem voltál képes azóta sem megtanulni szóközt tenni a gondolatjelek elé és után a párbeszédeknél, vagy miért írsz külön egyértelműen egybeírandó szavakat, meg fordítva, s hogy miért csapnivalóan élvezhetetlen az egész történet. Ezeroldalas könyveket olvasok és szeretek, szóval ilyen téren elviekben van bennem kitartás, de a te blogodból nem bírtam elolvasni a prológus és az első rész után egy betűt sem, mert ez egyszerűen az írás fogalmának a szembeköpése. Nem az a baj, hogy tele van hibákkal (bár az is baj), hanem az, hogy én megírtam a kritikádat lelkiismeretesen az előző blogodról is, és magasról tojtál megfogadni a tanácsokat, amiket jóindulatból és jóakaratból írtam le. Az egyetlen, amit megfogadtál, az volt, hogy kimásoltad az általam átjavított fülszöveget még a Jadés blogodra, mert az azért nem volt nehéz, de, hogy egy sort is olvastál volna egyetlen regényből is azóta? Ha mégis, hát kurvára nem látszik. És igen, én is tudok indokolatlanul rondán beszélni, akárcsak Zoe. (5/0)

A tartalom összesen: 39/22 Sajnálom, de nem tudok mást írni, mint azt, hogy rengeteg mindenen kell változtatnod!


Még soha nem írtam ennyire lekezelő és kegyetlen kritikát, de remélem, ha ránézel a blogodra, te is megérted, miért voltam durva - azért, mert az első kritikádban nem voltam durva (legalábbis nem éreztem, de lehet, hogy te annak gondoltad, azért nem fogadtad meg egyetlen tanácsomat sem; ha meg így van, az röhej, mert nem velem szúrtál ki azzal, hogy továbbra is nulla a helyesírásod), és szerintem magasról tettél rá, hogy bármi erőfeszítést is tegyél a hibáid kijavítása érdekében.
Mint fent említettem, nem is lett volna muszáj megírnom a kritikát, mivel alap, hogy nem írok másodikat annak, aki nem fogadott meg semmit az elsőből, de megírtam, és remélem, legalább emiatt kevésbé haragszol majd rám, ha épp kommentet készülsz írni. Arra pedig rettenet kíváncsi vagyok, hogy miért nem tudtál mostanáig megtanulni rendes párbeszédet írni vagy vesszőket használni.
Utoljára is elnézést a szókimondóságért, de úgy érzem, igazságos kritikát írtam.
Ciao. (És most nem teszem be az aláírásomat, mert rájöttem, hogy nagyon ronda.)