Rendelés meneteAhhoz, hogy rendelj tőlünk bármit is, elsőként tudnod kell, hogy egy két szerkesztő által működtetett, főként kritikákkal foglalkozó bloggal van dolgod. Annától és tőlem, tehát Nessától is sok minden rendelhetsz, de a legtöbb hiba mégis a kritikarendelés menetébe csúszik, ezért álljon itt egy - remélhetőleg - mindenki számára érthető leírás, hogy mégis elkerüld azokat a bakikat, amiktől mindketten a plafonra tudunk mászni egy lábujjal.

Ha arra vetemednél, hogy rendelsz tőlünk, akkor először feltétlenül nézz körül a már meglévő kritikáink között, hogy eldöntsd, melyikünktől érdemesebb rendelned. Mindketten őszinte, elvileg építő kritikákat publikálunk, szóval ha pl. sértődékeny, esetleg teljesen befolyásolható vagy, és egyetlen negatív véleménytől is eltántorodsz az írástól, akkor nem javaslom, hogy Annától rendelj. Tényleg. Én se vagyok mindig kedves és megértő, de Annával vigyázni kell.
Egyikünket sem érdemes viszont sürgetni. Biztos hallottad már azt a szót, hogy magánélet. Na, olyan, azt hiszem, nekünk is van. Magyarán, ha hónap elején rendeltél kritikát, és hónap végére sem kapod meg, az valószínűleg azért van, mert nem értünk rá, és nem azért, mert pikkelünk rád és ki akarunk szúrni veled. Igyekszünk minél előbb teljesíteni az elvárásokat, de, ha nem tesszük mindezt öt percen belül, akkor sem kérünk a trágár, türelmetlenkedő e-mailekből, kommentekből és üzenetekből. Megértéseteket grazie.
Tehát, ha ezeket átgondolva is meg vagy győződve róla, hogy neked éppen tőlünk van szükséged kritikára, akkor irány a chat, akármelyik bejegyzés komment-részlege vagy az e-mail.
Nessa e-mail címe: siposlorka@gmail.com
Anna e-mail címe nem publikus. 

Mindhárom fronton érvényesek a kritikarendelés következő, alapvető normái:
 • Köszönj. Mindegy, hogyan, milyen nyelven vagy milyen formában, csak köszönj, kérlek. Ennyire azért legyünk hűek az emberi szokásokhoz. Ha chatbe írsz, inkább ne félj több üzenetet küldeni, van hely bőven.
 • Közöld, hogy szeretnél kritikát rendelni (vagy akármi más, érthető megfogalmazás, nekem tök mindegy), és linkeld be a blogo(ka)t, ami(k)ről szó van. Chatben és kommentben is kérlek, tedd hozzá, hogy Annától vagy Nessától kéred-e a kritikát. Ha e-mailben írsz, tedd hozzá azt is, hogy a Critiche di Nessára kéred a kritikát, mert Nessa több blogon is dolgozik kritikusként, és furcsa lenne, ha az egyik másikon látnád viszont a kritikát, amit innen kértél.
 • Ha ezen kívül semmit nem írsz, akkor a blogod kinézetéről és a tartalmáról is kapsz elemzést, amennyiben Nessától rendeltél; Annától csak a történetről és a teljes történetről fogsz kritikát kapni. Ha Nessánál hozzábiggyeszted, hogy csak a kinézetről vagy csak a tartalomról, akkor csak arról fogsz.
 • Ha egyszerre mindkettőnktől kérsz kritikát, akkor célszerű a chatbe vagy kommentbe írni, de e-mailben is megteheted, csak akkor írd bele, hogy a másikunktól is szeretnél.
 • Kérlek, tedd meg, hogy, ha már reagáltunk a kritikakérésedre, és közöltük, hogy felírtunk a várólistára, és épp te vagy az első a várólistán, akkor nem kezdesz el variálni semmit a blogodon, mert lehet, hogy már elkezdtük írni a kritikádat! Történt már velem olyan, hogy már majdnem kész voltam egy kritikával, amikor a kérdéses blogon lecserélték a fejlécet, és ezért újra kellett írnom a fejlécről a véleményemet, ami nem kevés bosszúság, és nem vagyok köteles extra időt áldozni csak azért, mert az illető nem volt képes tiszteletben tartani a beleölt energiámat.
 • Időhatárt nem tudunk és nem is akarunk megadni, ugyanis a rendelésedre való visszajelzéstől számítva egy héttől egy évig terjedő időbe is kerülhet, mire napvilágot lát a kritikád. Mi igyekszünk, de nem kell elvárni, hogy egy nap alatt teljesítsünk. Sürgetni sem kell, nem érdemes.
A kedvességet - mint alapvető emberi normát - szívesen veszem, és valamilyen mértékben bizony el is várom, de nem az fog megmenteni a kritikám őszinteségétől, ha félórán át könyörögsz, hogy csak pozitívumot írjak. Szerintem a kritika ideális esetben három részből tevődik össze: a pozitívum(ok) (ha van(nak)), a a negatívum(ok) és a tanács(ok), hogy az utóbbit hogyan javítsd ki. Ezek közül mindegyikkel igyekszem a lehető legtöbb mennyiségben szolgálni, hogy a tetszésedet is elnyerje.
Ha nem veszed komolyan az írást, esetleg öt perc múlva meggondolod magad és már nem is igényled a kritikát, azzal más, esetleg tehetségesebb írókat szorítottál hátrébb a listámon. (Természetesen azért van lehetőség a kritika visszamondására: ha bezártad a blogot/abbahagytad/mégsem kérsz kritikát, szólj, és leveszlek a listáról!) Ez azért baj, mert szeretnék a jó, javításra érdemes blogokra szakosodni, és ehhez a ti megértésetek, együttműködésetek is szükséges. Magyarán: ha azt sem tudod, hogy milyen j-vel írják a muszájt, akkor először tanuld meg, aztán pedig keress egy másik kritikást. Nem viccelek. Ez nem bunkóság és nem is hátrányos megkülönböztetés szerintem: én csak nem szeretném olyan dolgok leírására pazarolni a drága időmet, amiket egy alsósnak is tudnia kell kéne.
Egyelőre nincs időkeret, tehát az év bármely hónapjának bármely napjának bármely napszakának bármely órájának bármely percében rendelhetsz bármit. A lényeg továbbra is csak annyi, amit a sürgetésről már leírtam odafent.
Ha a blogra, amiről kritikát kértél, már több, mint három hónapja nem érkezett új bejegyzés/életjel, nem vállalom. Ez természetesen nem vonatkozik a befejezett blogokra. Ezen sincs sokat magyarázni szerintem. Szeretem értelmes dolgokkal tölteni az időm - és minek dolgozzak egy blog kritikájának megírásával, ha a blog írója sem veszi a fáradságot arra, hogy dolgozzon a saját blogjával?

Ha nem egy, de több blogodról is kérsz kritikát, különböző időben, de még az előző, elkészült kritikádra sem reagáltál semmit, akkor ne várj a további kritikáidra, mert nem lesznek. Nem kérek ódákat meg nyalizást meg képmutatást; egy sima, "köszi szépen"-komment is megteszi, ha épp nem futja tőled többre. Ha még ennyire se, akkor kár volt fáradoznom, és többször az illetővel nem is fogok.

Azzal, hogy kritikát rendelsz, hozzájárulsz ahhoz, hogy azt közzétegyem a blogomon úgy, ahogy van. Semmit nem fogok átírni/kihúzni belőle a kedvedért. Ha én hibáztam, akkor persze kijavítom, de olyasmiről szó sincs, hogy leszedném a kritikádat az oldalról csak azért, mert neked nem jön be; elvégre nekem ezzel sok munkám van, és attól, hogy neked nem tetszik, nem fogom megsemmisíteni azt, amivel fáradoztam. Elfogadod, hogy a kritika az én szellemi tulajdonom, senki semmilyen módon nem sokszorosíthatja/viheti el, és főként nem állíthatja, hogy a sajátja. A sokszorosításra egyedül a kritika írójának van joga, továbbá, a kritikázott blog tulajdonosának, aki a kritika írójának nevével ellátva kiteheti azt a szóban forgó blogjára. (A KKK-ról idéztem.)

A kritikád felépítéséről

Nessa-kritika
A kritikád alapvetően kettő részből fog állni: kinézet és tartalom. Gondolom, ez világos. Ha nem szólsz külön, hogy csak a tartalomról/csak a kinézetről szeretnél kritikát, akkor automatikusan mindkettőről kapsz. A szempontjaim:
A kinézet (minden típusú blognál - kivéve nagyon kivételes felépítésűnél - ugyanez): első benyomás, fejléc, hátterek, betűk, effektek, modulok, oldalak, bejegyzéselrendezés, könyvborító, trailer, összhatás.
A tartalom (történetes blognál): alapötlet (cím, fülszöveg, prológus), kivitelezés (leírások, párbeszédek, karakterek, stílus, fogalmazás, szókincs, helyesírás, hitelesség, történetvezetés), tanulság.
Ha a blogod nem történetes, akkor is rendelj bátran kritikát, mert arra is van pontozás, csak azt alanya válogatja, ezért nem érdemes egy összesített vázlatot kiírnom.

Anna-kritika
Mivel kinézet-kritikát nem vállalok (azért, mert nem értek hozzá), csak a tartalomról fogsz kritikát kapni. Szempontjaim történetes blogoknál:
Cím, fülszöveg és prológus, aka első benyomás - 5 pont (azzal érsz el max. pontot, ha felpiszkálod az érdeklődésem); cselekmény - ötlet + átgondoltság, kidolgozottság, hitelesség + indokolt esetben világépítés; karakterek - 30 pont (történetfüggő, hogy ezt hogyan osztom el; lehet, hogy csak 2-3 karaktert számolok, lehet, hogy hatot);  stilisztika - 30 vagy több pont (magában foglalja a párbeszédeket, a leírásokat, pár egyéb dolgot, ezeket alpontokban felsorolom, mind 10 pont, plusz külön 10 pont az általános írói stílus, értsd ez alatt a szókincset, szóhasználatot, milyen mondatokat használsz, stb.); helyesírás - 5 pont; egyéb - plusz vagy mínusz pontokat tudsz szerezni mindazért, ami az előzőekbe nem fért bele. Figyelem, ha a design az olvashatóság rovására megy, itt mínuszt fogsz kapni érte.
Összesen: 100 pont.

Egyenlőre, azt hiszem, ennyi lenne. Az oldal, ahogy az egész blog is, folyamatos fejlesztés alatt (vagy fölött) áll. Ciao!

4 megjegyzés:

 1. Sziasztok!
  Nessa írta a blogomon (Vérbosszú, http://verbosszu-vendetta.blogspot.com) a chatbe, hogy Anna mégsem tudja vállalni a kritikát, de ő elvállalná, úgyhogy szeretnék élni ezzel a lehetőséggel, hogyha nektek, neked nem nagy gond. Azért ide írtam és nem a chatbe, mert ott nagyjából az egész telement volna az üzeneteimmel, remélem itt is látjátok.
  Üdv, Dorka

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia!
   Még szép, hogy nem gond, örülök, hogy írtál! :)
   Átkerültél az én nevemhez, és igyekszem a kritikáddal! :)
   Üdvözlettel,
   Nessa

   Törlés
 2. Sziasztok!:)

  Szeretnék tőletek véleményt kérni a tegnap indult blogomról. Kezdő vagyok, de lelkes:) Remélem tetszeni fog!

  http://sabinakorga.com/

  Szép napot nektek:)

  Üdv,
  Sabina

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia! :)

   Már fel is kerültél a listára a nevemhez. :D

   Nem merek ígérgetni, hogy pontosan mikor kapod kézhez a kritikát, ugyanis még bőven vannak előtted nemcsak ezen a várólistán, de a PBD-n is, ahol kritikusként dolgozom. Ráadásul rendesen eltemetett maga alá még a 11. évfolyam és a három fakt (ne kérdezd, hogy jutott eszembe felvenni ennyit). De nézd a jó oldalát: legalább már rég profi író leszel, mire neki tudok állni a blogod olvasásának! xD (Kérlek, ne utálj.)

   További csodás hétvégét neked! :)

   Ölel: Nessa

   Törlés